Når man trives, er der ingen grund til at skifte job. Derfor kan Thorben Svendsen og Peer Thoft nu fejres for et helt arbejdsliv i entreprenørfirmaet HP Byg.

Den 21. december 2018 sætter entrepriseleder Thorben Svendsen og tømrer Peer Thoft begge et flot punktum efter henholdsvis 46 og 40 års ansættelse i HP Byg.

Det sker den 21. december i Gigantium i Aalborg, hvor de to medarbejdere modtager Den Kongelige Belønningsmedalje og går på en velfortjent efterløn og pension.

– Når Thorben og Peer stopper, tager vi afsked med to utroligt dedikerede, respekterede og kompetente medarbejdere. Det er sjældent, at man får lejlighed til at fejre to medarbejdere for så mange års forbilledlig indsats. Så det bliver en speciel oplevelse for os alle sammen, siger produktionschef Christian Lykke Møller fra HP Byg.

Som at skifte job fem gange

Thorben Svendsen blev ansat i det daværende HP Huse og Totalbyg som tømrerlærling efter niende klasse i 1972, mens Peer Thoft kom til som tømrersvend seks år senere. Således har de begge været med hele vejen fra tiden som typehusbygger i Harken under stifter Henning Pedersen og frem til den moderne entreprenørvirksomhed, som HP Byg er i dag. I 2014 byggede virksomheden nyt domicil i Aalborg, og opgaverne bliver stadigt større og mere komplekse.

– Mine forældre kendte HP, og det var min far, der skaffede mig lærepladsen. HP har ved flere lejligheder fortalt om, at han babysittede mig som lille. Det kan jeg dog ikke selv huske. Til gengæld kan jeg huske, at jeg gik til bal med hans sønner, griner Thorben Svendsen.

Han havde aldrig forestillet sig, at han skulle være i HP Byg hele sit liv. Men omvendt har han heller aldrig fundet anledning til at søge job i en anden virksomhed:

– Nej, slet ikke. Det er et godt sted at være, og der er sket så meget både i firmaet og i branchen generelt, at det næsten har været som at skifte job fem gange, fortæller den erfarne byggemand, som har arbejdet med ledelse siden 1983, hvor HP forfremmede ham fra tømrer til formand. I dag står der entrepriseleder på visitkortet.

– Det er i bund og grund stadig den samme stilling, jeg er ansat i. Men udviklingen har gjort, at det alligevel er et helt andet job i dag. Tidligere brugte jeg 90 procent af min tid ude på byggepladsen. I dag er det måske 30 procent. Resten af tiden går med administration, siger Thorben Svendsen, som ikke overraskende fremhæver teknologien som den helt store forskel fra jobbet dengang og til i dag:

– Dengang var der ikke noget, der hed en mobiltelefon. Så skulle jeg bruge noget beton, måtte jeg finde en telefonboks for at ringe til leverandøren. Og i firmabilen havde radioen en rækkevidde på 35 kilometer, så hvis byggepladsen lå langt væk, var det ikke sådan lige at få fat i dem på kontoret, husker han.

Respekt for høj og lav

På spørgsmålet om, hvad der har fået Thorben Svendsen og Peer Thoft til at blive i HP Byg i så mange år, fremhæver de begge den særlige ’HP-ånd’, som fortsat gennemsyrer organisationen, selvom det er 20 år siden, at stifter Henning Pedersen trådte tilbage.

– HP havde en finger med i alt, og han kendte sine folk rigtig godt. Der var styr på tingene, og det er der også i dag. Det gør, at vi kan koncentrere os om at levere byggerierne til rette tid og uden reklamationer. Det er jeg stolt over at være en del af, siger Thorben Svendsen.

Peer Thoft kunne egentlig have valgt at gå på pension for et par år siden, men han ville hellere fortsætte med at arbejde, fordi han trives så godt ude på byggepladsen. Faktisk så godt at han blot har haft tre forskellige makkere i løbet af sine 40 år i virksomheden.

– HP har altid været en god virksomhed at være i. Det sociale sammenhold er stærkt, og ledelsen er meget lydhør over for de problemstillinger, vi møder i hverdagen ude på byggepladsen, siger Peer Thoft.

I ledelsen har man sammenfattet HP-ånden i værdierne respekt, faglighed og handlekraft. Værdier, som Henning Pedersen selv havde med sig i rygsækken, når han cyklede ud til sine kunder for mere end 60 år siden:

– Det er et værdisæt, vi kæmper for at efterleve hver eneste dag. Hvis vi kan få HP-ånden med i alt, hvad vi gør og siger, og hvis vi kan få den implementeret i alle nye medarbejdere, så er vi kommet rigtig langt. Helt lavpraktisk handler det om, at der er respekt om alle. Uanset, om du er grøn lærling eller projektchef, bliver der taget hånd om dig og din faglighed fra første dag. Det oplevede jeg selv, da jeg kom til HP for ni år siden, siger produktionschef Christian Lykke Møller.

Flere nyheder fra HP Byg

  • 12/03/2024

    HP Byg ansatte modtager kongelig medalje

    Fra praktik til projektleder
    Historien om Anders Chris­tensen og Jannik Mose Skov handler om to studerende, der startede som praktikanter og fortsatte som studentermedhjælpere – og som nu er fastansatte projektledere på et af HP Bygs mest synlige projekter i Aalborg.

  • 06/03/2024

    HP Byg ansatte modtager kongelig medalje

    Stabil og positiv udvikling hos HP Byg skaber godt fundament
    ”Kort fortalt var 2023 et godt år”, fortæller HP Bygs adm. direktør, Carsten Elgaard Sørensen. Omsætningen dykkede, men den nordjyske entreprenør slutter med et tocifret millionresultat, som ligger over prognoserne. Samtidigt blev året brugt på at styrke fundamentet yderligere.

  • 12/01/2024

    HP Byg ansatte modtager kongelig medalje

    Kendt Aalborg-bygning renoveres til svanemærkede boliger
    En historisk bygning, som de fleste aalborgensere kender: Den har rødder i byens industrialisering og i dens status som universitetsby – og nu bliver den renoveret og bygget om til svanemærkede boliger.